Srednjoškolci pulske Gimnazije pokazali su svu svoju raskoš talenta. Mladi genijalci pokazali su da Pula i Hrvatska ne trebaju brinuti za IT budućnost.

Kroz dva mjeseca učili su programirati, a kao šećer na kraju imali su priliku i pokazati usvojeno gradivo te izraditi vlastiti projekt: igricu ili aplikaciju.

Programiranje je sadašnjost i budućnost

U dvomjesečnim radionicama programiranja sudjelovalo je 20-ak učenika, a vodio ih je Siniša Miličić. Mentor učenicima je bio profesor Informatike Ivica Vojinović, u sklopu čijeg su se predmeta i odvijale radionice programiranja.

Mladi genijalci

Na kraju je pet grupa učenika prezentiralo svoja rješenja, a teme su bile Flappy Booster, Lander, Gorillas, Pong i Space Invaders.

Učenici su pokazali zavidnu razinu znanja, ne samo iz programiranja, već i iz razvoja ideja, dizajna te iz područja gaminga i aplikacija.

Jedna je ovo od aktivnosti projekta Coding For Everyone, koji se realizira od kraja 2019. godine, a obuhvatio je radionice programiranja, posjete IT kompanijama te različita predavanja.

Siniša Miličić istaknuo je da je ostao iznenađen kvalitetom dobivenih rješenja, te potaknuo učenike da se nastave razvijati u IT području. Zainteresiran je za nastavak suradnje s učenicima na natjecanjima programiranja, te dodao da se nada da se vide za dvije godine na studiju Informatike u Puli.

Ivica Vojinović, entuzijast i profesor Informatike, pohvalio je svoje učenike, te istaknuo zadovoljstvo dobivenim rješenjima i uloženim trudom. Posebno je pohvalio timski rad, te raspodjelu zadaka među učenicima u pogledu ideja, dizajna i programiranja.

Ambiciozni planovi pulske Gimnazije

Filip Zoričić, ravnatelj pulske Gimnazije, istakao je da su lani krenuli s projektom „Centar za aplikacije". Uspjeli su razviti aplikaciju „Škola na dlanu", a upravo je u toku razvoj još njih dvije koje će predstaviti proizvode škole. Coding For Everyone je odličan nastavak ove priče i puno će doprinijeti za motivaciju i daljnje napredovanje učenika. Zahvalan sam organizaciji i projektu jer nam je dao polet i krila dodao je ravnatelj.

Za kraj ističe da su ovakve aktivnosti jako važne za učenike, jer upoznaju ljude iz prakse, razvijaju poduzetničke ideje, i najvažnije mogu se razvijati u smislu digitalnih vještina i IT-ija. Projekt je veoma važan i za identitet škole jer promovira njen Prirodoslovno-matematički smjer te se nadam suradnji i partnerstvu na drugim projektima Start-Up udruge, završava ravnatelj Gimnazije.

Coding For Everyone

Nositelj projekta Coding For Everyone je Start-Up udruga, a partner je Gimnazija Pula. Projekt je sufinanciralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja u iznosu od 112.966,67 kn.